Vroegboekkorting!! Boek jouw surfvakantie voor 2025 tegen dezelfde prijzen als in 2024

Heb je een vraag? Bel ons gerust T +31 (0) 85 124 86 78

Surf etiquette 101: Belangrijke regels voor een goede surfervaring

Surf etiquette - Brunotti Surfcamps

Surf etiquette helpt bij het creëren van een veilige en plezierige ervaring op het water. Zowel voor jou, als voor je medesurfers. Het respecteren van deze regels zorgt voor goede vibes en dat iedereen optimaal kan genieten van de golven. Ken jij de surf etiquette nog niet? Geen probleem, wij leggen het uit!

Geduld en voorrang in de Line-Up

De line-up is het gebied in het water waar surfers wachten op hun beurt om een golf te pakken. Hier wachten surfers tot de juiste golf aandient. Net als bij elke rij moet je geduldig op jouw beurt wachten. Dus niet voordringen of de golf van iemand anders pakken! Hoe weet je wanneer het jou beurt is? Er zijn een aantal voorrangsregels, namelijk:
De surfer het dichtst bij de piek heeft voorrang: De piek is het deel van de golf dat als eerste breekt. Diegene die het dichtst bij de piek is, heeft het recht om de golf te pakken of aan iemand anders te geven. Dit voorkomt dat meerdere surfers tegelijk dezelfde golf proberen te pakken.
De surfer die al op de golf staat, heeft voorrang: Over het algemeen is de regel dat er maar één surfer de golf pakt. Dus probeer niet in te voegen wanneer iemand anders de golf al pakt.
Als je terug peddelt om, geef altijd voorrang aan de surfers: Daarnaast is het belangrijk dat je breed om de golf heen peddelt, zodat je niet in botsing komt met de surfer.

Respecteer de Locals

Het is belangrijk om de lokale surfers te respecteren. Dit is hun thuisbasis, dus zij kennen de golven en de specifieke lokale regels als geen ander. Neem even de tijd om te kijken hoe en waar de locals surfen. Dit geeft je een idee van de beste plekken om te peddelen en waar je beter uit de buurt kunt blijven. Lokale surfers hebben vaak hun eigen ongeschreven regels en gebruiken die je alleen kunt leren door te observeren. Je kunt hier natuurlijk ook altijd meteen naar vragen!

Houdt het strand schoon

Surfen brengt ons dichter bij de natuur, en het is onze verantwoordelijkheid als surfers om deze natuurlijke omgeving te respecteren en te beschermen. Laat niets anders dan voetafdrukken achter. Neem al je afval mee wanneer je weggaat . Ruim eventueel ook afval op die je onderweg tegenkomt. Het kost weinig moeite om een stuk plastic op te rapen en weg te gooien, maar het houdt het strand schoon.

De essentie van surf etiquette

Vergeet niet dat surfen niet alleen gaat om het surfen zelf, maar ook om de goede vibes en het gevoel van gemeenschap. Surf etiquette is een manier waarop iedereen hieraan kan bijdragen. Verbreek je per ongeluk de surf etiquette, bied je excuses aan. Iedereen maakt fouten, en een “sorry” doet soms wonderen. 

Whatsapp button